B.P.R. regels en quiz

Om niet te botsen met andere boten zijn er op het water een aantal regels en afspraken. De regels samen noemen we het Binnenvaart Politie Reglement, afgekort heet het B.P.R.
Hieronder vind je de belangrijkste regels. Zie jij welk plaatje bij welke regel hoort?

  1. Stuurboordswal houden: aan boord kennnen we bakboord (links) en stuurboord (rechts). Net als op de fiets hebben we de regel dat iedereen die aan de rechterkant vaart voor gaat. Je moet dus in een vaart of kanaal aan de rechterkant blijven!
  2. Klein wijkt voor groot: alle boten die groter zijn dan 20 meter, zoals vrachtschepen en tweemasters gaan voor als er een bootje is kleiner dan 20 meter.
  3. Motor wijkt voor spier, wijkt voor zeil: dit betekent dat een motorboot moet wijken voor een roeiboot en zij moeten beide wijken voor een zeilboot.
  4. Stuurboord wijkt voor bakboord: hier moet de boot met de zeilen aan de stuurboordzijde wijken voor de boot met de zeilen over bakboord.
  5. Loef wijkt voor lij: de boot die het dichts bij de wind vaart (loef) moet wijken voor de andere boot (lij) omdat deze boot de wind uit de zeilen kan halen.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

Klik hier voor de antwoorden.

HvdB